عراقچی:
ایران برنامه ۲۵ ساله را مبنای محکمی برای توسعه مناسبات با چین میداند
وزیر امور خارجه گفت: جمهوری اسلامی ایران از هیچ کوششی برای بهرهبرداری از ظرفیتهای فراوان تعامل مشترک با چین فروگذار نمیکند و برنامه ۲۵ ساله را مبنای محکمی برای توسعه مناسبات در عرصههای مختلف میداند.
سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که در راس یک هیئت رسمی به چین سفر کرده است، با وانگ یی عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی و وزیر امور خارجه چین دیدار و گفتوگو کرد.
در این دیدار طرفین با تاکید بر اراده رهبران دو کشور برای تحکیم و توسعه روابط راهبردی دو کشور، آخرین وضعیت روابط در حوزههای اقتصادی، تجاری، سرمایهگذاری، انرژی، حملونقل، راههای تقویت مناسبات دوجانبه و گسترش همکاریها در چارچوب برنامه همکاری جامع دو کشور را مورد بررسی قرار دادند.
وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به سابقه دیرینه و استحکام روابط بین دو ملت ایران و چین بهعنوان دو تمدن و فرهنگ ریشهدار در آسیا، تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران از هیچ کوششی برای بهرهبرداری از ظرفیتهای فراوان تعامل مشترک با چین فروگذار نمیکند و برنامه ۲۵ ساله را مبنای محکمی برای توسعه مناسبات در عرصههای مختلف میداند.
وزیر امور خارجه چین نیز با اشاره به اهمیت جایگاه جمهوری اسلامی ایران بهعنوان یک قدرت فعال و مهم در غرب آسیا و برخوردار از ظرفیتهای طبیعی، جغرافیایی و انسانی، بر عزم رهبران چین برای تقویت هر چه بیشتر روابط تاکید کرد.
طرفین همچنین در مورد آخرین تحولات امنیتی و سیاسی در منطقه غرب آسیا گفتوگو و تبادل نظر کردند. وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین تاکید کردند که خاورمیانه متعلق به مردم خاورمیانه است و نباید صحنه مداخلههای مخرب بازیگران خارج از منطقه در جهت پیشبرد اهداف و مطامع ژئوپولیتیک آنها شود.
طرفین همچنین با اظهار نگرانی در مورد مخاطرات مترتب بر هرگونه هرج و مرج و ناامنی در سوریه، بر ضرورت حفظ وحدت ملی و یکپارچگی سرزمینی سوریه و گذار آرام و امن به سوی حاکمیتی که تامینکننده خواست همه طیفها و اقشار تشکیلدهنده جامعه سوریه باشد، تاکید کردند.
به گزارش ایرنا، وزرای امور خارجه ایران و چین همچنین درخصوص اهمیت تقویت همکاریها برای مقابله با تروریسم، تحکیم حاکمیت قانون در سطح بینالمللی، موضوع هستهای و رفع تحریمها و نیز گسترش همکاریها در چارچوب نهادهایی که هر دو طرف در آنها عضویت دارند از جمله بریکس و شانگهای گفتوگو و تبادل نظر کردند.
شایان ذکر است با توجه به اینکه چین ریاست دورهای سازمان همکاری شانگهای در سال ۲۰۲۵ را عهدهدار خواهد شد، وزیر خارجه کشورمان ضمن تبریک این مسئولیت به وزیر خارجه چین، آمادگی ایران برای همکاری با چین جهت انجام برنامههای مد نظر را اعلام کرد.
عراقچی با دبیرکل سازمان همکاری شانگهای دیدار کرد
عراقچی وزیر امور خارجه ظهر شنبه ۸ دی با «نورلان یِرمکبایف» دبیرکل سازمان همکاری شانگهای در پکن دیدار و گفتوگو کرد.
گفتنی است، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که به دعوت رسمی وزیر امور خارجه چین به پکن سفر کرده، پیش از این دیدار با
«وانگ یی» وزیر امور خارجه این کشور نیز دیدار و تبادل نظر کرد.
عراقچی: ۲۰۲۵، سالی مهم
در موضوع هستهای ایران است
عراقچی پس از انجام دیدارهای با وزیر امور خارجه این کشور و دبیرکل سازمان همکاری شانگهای در پکن، در جامعه خبرنگاران اظهار داشت: در گفتوگو با وزیر خارجه چین درخصوص طیف وسیعی از همکاریهای دوجانبه شامل اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و موضوعات دیگر بحث و تبادل نظر داشتیم و همچنین در موضوع هستهای ایران که سال ۲۰۲۵ سال مهمی در این حوزه خواهد بود، نیز بحث و گفتوگو شد.
وی گفت: در حوزه مسائل بینالمللی، منطقهای و بحث تروریسم که نگرانی جدی برای همه است، درخصوص افغانستان، سوریه غزه لبنان، بحث فلسطین و مسائل موجود در یمن نیز صحبت داشتیم.
عراق درخصوص دیدارش با دبیرکل سازمان همکاری شانگهای در پکن افزود: در این دیدار درخصوص پیشنهاداتی که جمهوری اسلامی ایران در حوزههای تجارت، امنیتی، همکاریهای اقتصادی، انرژی، تشکیل هاب انرژی میان کشورهای عضو و سازمان همکاری شانگهای مروری داشتیم.
تفاهمات مشترک
وزرای امور خارجه ایران و چین
در پایان رایزنیهای دوجانبه
عراقچی و وانگ ئی عضو دفتر سیاسی و وزیر امور خارجه چین درخصوص آخرین وضعیت روابط دوجانبه و تحولات منطقهای رایزنی کرده و بر موارد زیر تفاهم کردند:
دو طرف پیشرفتهای صورتگرفته در اجرای مفاد مشارکت جامع راهبردی ایران و چین طی سالهای اخیر را مثبت ارزیابی کرده و تأکید کردند در سایه رهنمودهای راهبردی سران دو کشور، برای عملیاتیکردن برنامه همکاری جامع دو کشور تلاش خواهند کرد و تبادل تجربیات حکمرانی در حوزههای سیاسی و دیپلماسی، پارلمانی، دفاعی و امنیتی، انتظامی، قضائی، اقتصادی و تجاری را تقویت خواهند کرد.
وزرای امور خارجه دو کشور بر تقویت تعاملات در حوزههای جوانان، آموزش و پرورش، ورزش، علم و فناوری، فرهنگی، گردشگری، محیط زیستی، بهداشت و درمان، رادیو و تلویزیون و همچنین تبادلات مردم با مردم بین استانها و شهرهای خواهرخوانده تاکید کردند.
دو طرف درخصوص تحولات کنونی منطقه خاورمیانه تبادل نظر کرده و بر موارد زیر تاکید کردند:
۱- منطقه خاورمیانه متعلق به مردم خاورمیانه است و میدان درگیری برای بازیهای کشورهای بزرگ نیست و نباید قربانی مطامع و درگیریهای ژئوپلیتیکی کشورهای خارج از منطقه شود. آینده و سرنوشت کشورهای خاورمیانه باید به دست خود مردم خاورمیانه تعیین شود.
۲- جامعه بینالمللی باید به صورت جدی به حاکمیت ملی، امنیت، ثبات، وحدت و تمامیت ارضی کشورهای خاورمیانه احترام بگذارد؛ به مطالبات منطقی کشورهای خاورمیانه توجه داشته باشد؛ به تصمیمهای مستقل ملتهای خاورمیانه احترام بگذارد؛ احترام به تاریخ، فرهنگ، آداب و رسوم کشورهای خاورمیانه را حفظ کند و برای تقویت صلح و ثبات خاورمیانه نقش سازندهای ایفا کند.
۳- راه برقراری ثبات و آرامش در خاورمیانه پایبندی به اصل راهحل سیاسی، بر مبنای حقوق بینالملل و بدون مداخله خارجی است.
۴ـ از ادامه روند توسعه روابط بین جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی و استمرار رایزنی و گفتوگو بین کشورهای منطقه حمایت میشود.
۵- حل موضوع فلسطین مستلزم احترام گذاشتن و احیای حق قانونی ملت فلسطین و پایان اشغالگری است. اولویت کنونی برقراری فوری آتشبس، تخلیه کامل نیروی نظامی از غزه و ارسال کمکهای بشردوستانه است. توافق آتشبس در لبنان باید بهطور جدی و مؤثر اجرائی شود. روند مبارزه با تروریسم و افراطیگری، آشتی داخلی و ارسال کمکهای انساندوستانه باید بهطور جامع در سوریه دنبال شود.